onsdag 7. januar 2009

R.I.P. Stooges gitarist Ron Asheton


Ron og hans bror Scott, bestemte seg på 60-tallet for å starte et band kalt Prime Movers, som senere blir til det beryktede og sagnomsuste bandet Stooges. Selv om mange mener at deres frontman Iggy Pop var bandets viktigste drivkraft var Asheton's gitarspill like viktig. Hans ville, aggressive og groovy tilnærming til instrumentet var bakgrunnen for bandets karakteristiske sound. Asheton har laget mange legendariske riff, som på: 1969, Down On The Street, TV Eye, Dirt etcetera

Han spilte også en sentral rolle som megler i en rekke Stooges relaterte saker/skandaler. Siden han ikke var avhengige av heroin, måtte han ofte rydde opp i rotet etter bandkompisene sine, inkludert få dem trygt hjem, kjører dem rundt og sørge for at de fikk i seg mat. Han hadde også en sentral rolle i forsøket på å holde bandet i aktivetet når de flyttet til California.

I 1971 kom James Williamson inn på gitar, men det varte ikke lenge før bandet brøt opp. Når gruppen reformert noen måneder senere (etter forsøk av David Bowie til å erstatte dem med britiske musikere)ble Ron ble flyttet over til bass. Selv om det tilsynelatende en nedrangering, er Asheton's bass-spilling en viktig årsak bak suksessen av deres tredje album, den klassiske Raw Power. Etter utgivelsen av albumet brøt bandet opp igjen.

Ron fortsatte å spille i flere band, de fleste Detroit-baserte: The New Order (med ex-Stooges Scott Thurston, Jimmy Recca og ex-MC5 Dennis Thompson) Destroy All Monsters (med flere Detroit punkere inkl MC5's Michael Davis), New Race (en super-gruppe med kort levetid med medlemmer fra The Stooges og Radio Birdman) og mange andre.

Han har også prøvd seg som skuespiller og dukket opp i et par filmer inkludert kult-favoritten Velvet Goldmine. I filmen er Asheton en del av et band med bl.a Thurston Moore(Sonic Youth), Mike Watt (The Minutemen, fIREHOSE), Mark Arm(Mudhoney)...

Når The Stooges plutselig reformerte i 2000, ble Ron Asheton og orginal medlemene (bortsett fra Dave Alexander som døde i 1975) endelig gjenforent. Bassen ble tatt opp av blod-fan og kompis Mike Watt. Bandet spilte flere intense live-show (jeg var så heldig å se dem 2 ganger på All Tommorrows Parties i 2006), og spilte inn sitt første studio-album på over 30 år, The Weirdness, til heller lunken mottakelse.

Ingen kommentarer: